Activitat empresarial


GRANJA SOLDEVILA
 ACTIVITAT EMPRESARIAL 1874-1970


Mitjançant aquest vídeo pretenem mostrar el treball  i els productes realitzats a la Granja Soldevila  pels diferents col.lectius de persones que hi van col.laborar.







Text explicatiu amb informació més ampliada.





L'any 1874 el senyor Pere Soldevila va comprar el Mas Granollachs i li va donar el nom de Granja Soldevila.
La Granja Soldevila va ser la punta de llança de la indústria làctica de l'Estat espanyol.

La família Soldevila va produir a les seves instal.lacions productes com la llet, ous, mantega i formatges que es distribuïen a Barcelona amb la marca comercial “Granja Soldevila”, registrada l'any 1892. Poc després, l'any 1910, registraría les marques Bacilolàctico i Nutricia per a la venda d'altres productes especialitzats com llet materna i sèrum de llet.



A partir de 1928 amb la creació de la Granja Soldevila S.A., el negoci s'expandeix i dóna lloc a l'aparició d'una xarxa de distribució a Barcelona. El negoci creix amb l'obertura d'una granja a Olot per a produir llet condensada i la creació d'un centre de recollida i pasteurització de llet a Vic.



Per fer possible tot aquest procés la Granja Soldevila va esdevenir un veïnat, ja que molts treballadors vivien en el mateix recinte. El lloc d'origen d'aquestes famílies era divers, alguns naturals de Santa Perpètua, altres de pobles de l'entorn i altres de llocs més llunyans com era el cas de les famílies vingudes de Mojácar i fins i tot treballadors francesos contractats pel senyor de la casa.



Les tasques a què es dedicaven aquestes famílies eren les relatives al manteniment de l'explotació; la feina de tenir cura diària del bestiar i dels camps





El 22 de juliol de 1930 es va produir un gran incendi què va afectar a les quadres destinades al magatzem de palla i alfals cremant-se totes les existències allà emmagatzemades, així com un paller proper; no va quedar afectada la part destinada al bestiar.



Durant la Guerra Civil la Granja Soldevila va ser col.lectivitzada i rebatejada amb el nom de Granja Germinal del Vallès i es va convertir en un punt de concentració de vaques de tot el Vallès, ocasionalment van treballar refugiats de la guerra.





Desprès de la Guerra Civil, l'explotació agrària i ramadera va continuar amb alguns canvis, tot i que no fou tant productiva com en els primers anys de funcionament, ja que tenia la competència de la multinacional Nestlé. A l'any 1941 els Soldevila es van veure forçats a vendre la seva marca. A partir dels anys cinquanta s'incorporà a les instal.lacions de la granja una explotació  agrícola, concretament de pollastres; aquests eren d'una raça norteamericana que es convertien en adults en només sis setmanes de vida, va ser una important font d'ingressos.


A principis dels anys setanta, l'Estat Espanyol va expropiar els terrenys de diverses poblacions per dur a terme un gegantí pla urbanístic a la zona de Santa Maria de Gallecs amb l’objectiu de crear una gran ciutat que absorbís la congestió de Barcelona. Els terrenys de la Granja Soldevila es van veure totalment afectats i la família Soldevila va perdre les seves propietats. Finalment no es va dur a terme el pla i l’any 1985 l’Institut Català del Sòl va cedir, definitivament, la Granja Soldevila a l’Ajuntament de                     Santa Perpètua de Mogoda.



IMATGES EXTRETES DE:
LLIBRE TREBAL DE DONES.
LLIBRE IMATGES DE STA. PERPETUA DE MOGUDA.

TEXT:
LA GRANJA SOLDEVILA I EL SEU BOSC.


Treball elaborat per: Jesús Martín, Àngels Humet, Montse Marín i Assump Rodríguez, alumnes de l'Escola d'Adults de Can Folguera.


Presentem l'àudio del text amb música de la sardana Essència d'Aplec  escrita per Enric Ortí i dedicada a l'aplec de Santa Perpètua. Fou anomenada Sardana de l'Any 2006


No hay comentarios:

Publicar un comentario