Espai de la Granja al segle XXI



VIDEO: ESPAI DE LA GRANJA SOLDEVILA AVUI








REALITZACIÓ DEL TREBALL     (Video, Informació, Audio......)


Som alumnes de la classe d'informàtica Competic II i hem utilitzat per a la realització d'aquest treball allò que hem après fins ara a classe.
Per a la realització del vídeo hem col·locat diverses fotografies que prèviament hem realitzat a l'espai de la Granja i retocades amb programes de disseny digital habilitats per a tal efecte, com ara el Gimp2. Hem realitzat mitjançant el programa Movie Maker la realització del vídeo, incrustant fotografies, transicions, efectes, textos i música ..
Hem recollit informació mitjançant pàgines web de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, Wikipedia, llibres de text històrics referents al poble i a la Granja Soldevila.
Hem fet una petita descripció sobre l'Espai de la Granja Soldevila avui utilitzant el programa de so: Audacity, barrejant música i veu.
Un treball molt elaborat, però que veient el resultat final ha valgut la pena.
Hem intervingut en la realització del treball:  Manoli Campos, Saul Abril, Raquel Martínez i Fran Marín.



DESCRIPCIO


L’any 1971 es fa  l’expropiació per part del govern franquista de la Granja Soldevila i trenta hectàrees de terreny van passar a mans estatals. Amb el restabliment de la democràcia la Generalitat es va fer  càrrec de l'edifici i l'any 1985, l'INCASOL el va cedir a l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda



Actualment es l’espai cultural de Santa Perpetua, on es centra gran part de aquesta activitat. A la Granja Soldevila podem trobar:

La ràdio municipal de Santa Perpètua,  que es va inaugurar el 5 de març de1989.
l’Escola Municipal de Música i Dansa l’any 1989.
La biblioteca. Es molt recent es va inaugurar a l'abril de 1999.  Aquest edifici és l'últim que forma part del nucli cultural de la Granja Soldevila
El museu municipal, on tenim col·leccions permanents i temporals. Cal destacar la trobada de L’Estela Iberica, una llosa amb inscripcions iberes, la mes important del país.
També podem trobar la seu de la Regidoria de Cultura i Educació, Promoció Econòmica i l’escola d’adults.



EXPROPIACIÓ


Durant la guerra civil, la Granja fou col·lectivitzada i passà a anomenar-se Granja Germinal del Vallès. S’explica també que es van allotjar a membres de l’Estat Major republicà en la seva retirada i, fins i tot, el mateix general Lister. Acabada la guerra, la família, amb en Lluis Maria Soldevila i Soldevila al capdavant, recuperà tots els bens expropiats amb la intenció de reprendre el negoci allà on l’havien deixat. El període d’autarquia, però, no va beneficiar gaire els negocis dels Soldevila. La forta competència de la multinacional Nestlé i el desbordament del Ter, que va fer malbé tota la quota de sucre que tenien emmagatzemada a Olot, van derivar en la venda de la marca esmentada l’any 1941

L’any 1971 els diaris es feien ressò del que, amb el temps, justificaria la expropiació de la Granja Soldevila per part del govern franquista: el Pla de Santa Maria de Gallecs.(Que consistia amb l’idea de construir una macro ciutat dormitori que permetia descongestionar Barcelona de la pressió demogràfica que patien) En conseqüència  la família Soldevila perden les seves propietats cosa que comporta el trasllat de la família i la seva absència de Santa Perpètua. La seva expropiació no ha sigut mai justificada.  En tot cas, la Granja Soldevila i trenta hectàrees de terreny passaren a mans estatals. Amb el restabliment de la democràcia la Generalitat es feu càrrec de l'edifici i l'any 1985, l’ INCASOL el cedí a l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda

Actualment es el espai cultural de Santa Perpetua, on es centra gran part de aquesta activitat, a la Granja Soldevila podem trobar: Radio de Santa Perpètua, Escola Municipal de Música i dansa, la Biblioteca Josep Jardí, el Museu Municipal i L’Espai de les Arts. També podem trobar la seu de la Regidoria de Cultura y Promoció Econòmica.

MUSEO MUNICIPAL

Membres del Grup Pro Arqueologia i Història, fundat a finals dels anys seixanta per Fermi vinyals i Joan Moral, han trobat al nostre terme municipal restes de totes les cultures, excepte dels àrabs. Fins ara, el descobriment arqueològic de major transcendència, no només per Santa Perpètua sinó pel país en general, ha estat el de L’Estela Ibèrica. Aquesta pedra de mes de metre i mig d’alçada i datada al segle II abans de Crist, va ser descoberta el 12 de maig de 1939. El seu valor principal rau en la inscripció de set ratlles en llengua ibèrica que, en ser aquesta una llengua indesxifrable encara, no saben que ens diu. Aquesta peça va ser localitzada al bosc de Can Soldevila

L’ESCOLA MUNICPAL DE MÚSICA I DANSA

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda creà l’Escola Municipal de Música l’any 1989. En un primer moment ocupà unes dependències municipals del carrer Doctor Robert, però l’any 1991 es traslladà a l’edifici de La Granja Soldevila. La segona planta d’aquest edifici fou la seu de l’escola fins que l’any 1999 es construí un nou edifici específicament per a l’activitat musical.
L’edifici que ocupa l’Escola actualment està situat dins del complex La Granja, Espai Cultural, que inclou la Biblioteca municipal, sales d’exposicions i l’Espai de les Arts.
L’any 2008 s’incorpora l’oferta de dansa al centre, convertint-se així en Escola de Música i Dansa.
L’Escola és membre de l’Associació Catalana d’Escoles de Música (ACEM), de la qual n’és cofundadora i n’ha exercit la presidència.
és un centre amb voluntat d’apropar la música i la dansa als ciutadans i ciutadanes del municipi, oferint-los, a través d’uns ensenyaments no reglats, la possibilitat de fer, comprendre i gaudir la música i la dansa.
Promoure l’acció de ballar, cantar i/o tocar un instrument com a fet lúdic i alhora formatiu és un dels objectius primers de l’activitat de l’Escola, així com crear hàbits d’ús de produccions artístiques i formar espectadors que coneguin i valorin el fet musical i/o de la dansa i la seva diversitat.

RADIO MUNICIPAL

La ràdio municipal de Santa Perpètua es va inaugurar el 5 març 1989 després d'un període de proves iniciades en l'agost de 1988. La festa d'inauguració va ser una jornada de portes obertes a més d'una actuació en directe del grup Loquillo i Els Trogloditas. Avui dia se segueix apostant per la informació de proximitat i és un mitjà de comunicació obert a la ciutadania que pot formar part activa de la ràdio sent col·laboradors. Alguns dels programes més rellevants de ràdio Santa Perpètua han estat: L'informatiu i Els gossos de Baskerville, avui es diu Baskerville Hotel, conduït des del primer dia per Arturo Pedrerol. A més els periodistes de la ràdio municipal de Santa Perpètua també s'encarreguen d'escriure L'informatiu, un diari local que es lliura cada dos setmanes a totes les cases de Santa Perpètua on no només podem trobar notícies d'actualitat relacionades amb el poble, sinó que a més informa de totes les activitats que es poden fer al poble.

BIBLIOTECA JOSEP JARDI


Aquest edifici és l'últim que forma part del nucli cultural de la Granja Soldevila. Aquesta biblioteca és molt recent es va inaugurar a l'abril de 1999. La seva missió és proveir d'informació, coneixement i cultura a la ciutadania de Santa Perpètua. Pretén ser un servei actiu, obert a la població i d'utilitat. La seva missió és atendre les necessitats ciutadanes en coneixement i accés a la cultura. Entre d'altres serveis té un club de lectura, Wi-Fi i tallers de lectura per a nens i per a majors.

















No hay comentarios:

Publicar un comentario